Jag gillar alla djur

Jag har tidigare skrivit lite om husdjur och hur mycket jag tycker om min hund och min katt, men jag är en djurmänniska ut i fingerspetsarna och det är inte bara mina egna och andras husdjur som jag tycker om utan jag gillar alla djur. För flera år sedan tog jag beslutet att bli vegetarian. Det kändes ganska självklart för mig eftersom jag tycker så mycket om djur. Jag ville inte stå bakom hur djur behandlas i livsmedelsindustrin, och det tog också emot att äta något som en gång har varit en levande varelse med ett hjärta och en själ. Det finns med andra ord flera orsaker till att jag inte äter kött, och jag skulle inte äta kött även om det kom från en ekologisk går där djuren hade haft ett jättebra liv innan de slaktades (även om det självklart är att föredra om man nu äter kött).

Här är de viktigaste anledningarna (utan inbördes ordning) till varför jag är vegetarian:

Min hälsa. Hur jag mår och känner mig bevisar för mig att den vegetariska kosten gör mig piggare och friskare, men forskning har också visat att vegetarianer mer sällan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

Miljön. Köttproduktionen påverkar vår miljö mycket. Det krävs till exempel 30 000 liter vatten för att göra ett kilo nötfärs, och korna släpper ut väldigt mycket metangas (en gas som är 20 gånger värre för klimatet än koldioxid).

Ekonomin. Det är billigt att vara vegetarian! Grönsaker, linser och bönor är mycket billigare än kött, och dessutom är den mycket renare och innehåller mindre tungmetaller och miljögifter.

Djuren. Ja, det säger sig självt. Många djur i köttindustrin behandlas illa och lever sorgliga liv innan de dödas och hamnar på någons tallrik. Jag vill inte stödja det, och även om djuren mår bra innan de dör så vill jag ändå inte äta dem.

Att vegetarianer inte skulle få i sig alla näringsämnen är en sak som brukas tas upp som nackdel, men det beror helt på vad och hur man äter – precis som för köttätare. Den som bara lever på köttbullar och coca cola får knappast i sig alla näringsämnen som kroppen behöver. Visst, man kan väl säga att vegetarianer har ett lite större ansvar att se till att man får i sig det viktiga eftersom man missar det som man får ”gratis” i kött, men om man vet vad olika saker innehåller och ser till att äta en varierad kost och få i sig alla vitaminer och proteiner så är det inga som helst problem att vara vegetarian.

Det finns dessutom en massa bra kosttillskott som man kan äta. Jag köper till exempel spirulinapulver från svenskhalsokost.se som jag tycker är jättebra. Det sägs att spirulina är en av naturens mest koncentrerade näringskällor och det är väldigt rikt på protein, klorofyll och andra ämnen som är viktiga för kroppen. Spirulinan som jag köper från Svensk Hälsokost är dessutom ekologisk, vilket förstås är ännu bättre. Här är en länk där du kan läsa mer om vad spirulina är och vilka positiva effekter det har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *