Fascinerande om andra världskriget

Auschwitz, där Art Spiegelmans far var fånge fram tills befrielsen 1945.
Auschwitz, där Art Spiegelmans far var fånge fram tills befrielsen 1945.

Vad har ni läst på sista tiden, någonting spännande? Själv har jag varit helt uppslukad av Art Spiegelmans ”Maus”, en helt otrolig serie som skildrar andra världskriget, förintelsen och de effekter de haft på kommande generationer efter de som överlevde koncentrationslägren. Serien handlar om hur Art Spiegelman talar med sin far om hur det var i Tyskland under andra världskriget, före, under och efter, vilket kanske inte låter så spännande, men det är väldigt, väldigt välgjort. Man får definitivt en ökad förståelse för hur det egentligen var i koncentrationslägren, och vad man tvingades göra för att överleva.

Maus har belönats med Pulitzerpriset och dussintals andra utmärkelser och är en riktig klassiker. Har du inte läst den, så GÖR DET, du kommer inte att ångra dig. Själv sträckläste jag båda delarna eftersom jag helt enkelt inte kunde sluta. Nu ska jag också kolla in några andra av Spiegelmans serier. Som jag förstått är många av dem väldigt experimentella, men med Maus gjorde han ett medvetet val att göra den så tillgänglig som möjligt.

Böcker överallt
Bokhylla TrysilMaus är det bästa jag läst på bra länge, och den finns fortfarande kvar i mina tankar, sättet som dåtiden (Nazityskland) och nuet (Spiegelmans försök att förstå sin far, hur koncentrationslägret fortfarande kastar sin skugga över honom) blandas är helt genialt.

Men jag har läst mycket annat också, det känns som jag köpt mer böcker det senaste halvåret än under de föregående tre-fyra åren sammanlagt, så det börjar bli lite trångt. Böckerna står i travar på golvet eftersom bokhyllorna är fulla! Det tar ju lite emot att köpa nya bokhyllor eftersom pengarna kan läggas på bättre saker – som böcker – men nu har jag inget val. Jag gick därför till www.chilli.se och köpte två stycken Trysil hyllor. Höga saker med gott om utrymme för massor med böcker. De ser ut lite som Billy-hyllor, men betydligt högre kvalitet.

Två stycken är mer än jag egentligen behöver; jag kan inte ens fylla en. Men på det här viset kommer det att dröja ett tag innan jag behöver köpa fler. Det gäller att planera för framtiden, och dessutom var det över 40 % rabatt på dem. Bra köp, om än inte lika bra som köpet av Maus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *