Bokmässan 2015

Bokmässan är en favorit för mig att besöka varje år. Det är något särskilt med att böcker och författare samlas på ett och samma ställe, dels för att kanske göra reklam för en nysläppt bok eller helt enkelt finnas med i diskussioner, debatter eller frågestunder. Det är ett unikt tillfälle att träffa dessa människor på en och samma gång, samtidigt som du själv får hur mycket uppslag som helst om vad du bör läsa. Det är också så att bokmässan många gånger har ett specifikt tema, för att lyfta olika delar av litteraturvärlden, antingen som genrer eller som geografiska kopplingar. Som i år, 2015, när temat för bokmässan kommer att vara Ungern.

Vad är det som är så fascinerande med böcker, att man väljer att viga en hel mässa till dem? Det är ju upp till var och en av oss att avgöra, men det finns något befriande i att läsa böcker. Med hjälp av sin egen fantasi så reser man bort både i tid och rum och får något berättat för sig som man aldrig skulle ha upplevt annars, ur en vinkel som är helt unik. Det är det fina med böcker, den hjälper en att vidga sina vyer, för inte sällan är det också mycket samhällskritik invävt i själva berättelsen.

Det är det som gör böcker så levande och att man många gånger identifierar sig med dem. Det är lätt att bli personlig med en bok och uppleva något i den som inte andra upplever, eftersom att vi alla är vår unika människa. Böcker har en genomslagskraft som inte går att förutsäga, för de har en så inneboende kraft som bara väntar på att släppas lös. Jag kommer alltid att älskar böcker, och den dagen jag blir blind är den dagen jag kommer sörja som allra mest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.